Hej mina fina vänner och nära och kära!

Jisses vad mycket som händer. Jag tänker att inläggen ska ha en lagom längd,... men...... jag har bara SÅ mycket att dela med er!

Jag börjar med några tankar och lärdomar från att vara en backpacker

  • Helt rätt att ta med pyttelite kläder, det räcker gott och väl.

  • Om ryggan går sönder så finns silvertejp även i dessa länder!

  • Det går utmärkt att få en egen hörna i sovsalen genom att hänga sjalar runt våningssängen (se bild nedan där jag visar sovrummet)

  • När du tror du prutat på marknaden – pruta lite till! Kolla med andra vilka priser de lyckats pressa varorna till och ha roligt när du shoppa din avokado!

  • Myggmedel = Backpacker-parfym! :)

Något av det HÄRLIGASTE här i Guatemala är vädret och palmerna!!
 
Här är några bilder på när jag jobbar - det är "tungt" att vara volontär i paradiset :)
 
 
 

En liten intressant sak är hur jag får tag på dricksvatten utan att bli ruinerad. I guatemala har de vattenrening via en bunke av lera. I leran finns ett kolfilter. Man fyller lerbunken med vatten och det droppar sedan genom porerna ner till en uppsamlingsdel av behållaren till vilken man kopplat en kran. Tur i oturen så hade vi en lerbunke som var sönder så ni kan verkligen få se hur det går till:

 

 

 

 
 ANTIGUA

Jag lovade er i förra inlägget att när min fot blev bättre skulle jag gå ut och ta lite foton i Antigua, medeltidsbyn som jag bor i och berättade om i förra inlägget.

Vackra Antigua

 

 
 
 

Själva byn är ca 10x10 små kvarter plus några hus utanför det centrumet, så verkligen inte stort.

På gatorna finns häst och vagn, i parken finns en mysig fontän och runtom finns olika typer av mer eller mindre intressant arkitektur både från nutid å dåtid.

 

 
 

 

Själva husen är väldigt färgglada! Det gäller förresten många byar och städer i guatemala – det är väldigt färgglatt! Här ett collage med bilder på mig vid olika husfasader.

 

 

Så under min månad i Guatemala har jag haft Roos Hostal i Antigua som min fasta punkt. Däremot så har jag inte bara varit fast här! Jag har lyckats slita mig från byns charm och tagit mig ut på andra äventyr också.

 

KAFFEPLANTAGE

Jag vill lära er lite om Kaffe. En förmiddag tillbringades på Finca Filadelfia Coffee Farm lite utanför Antigua. Tydligen hade vi valt helt rätt säsong för det är skördetider nu!

Kaffet kommer ursprungligen från Etiopien. Det finns två huvudtyper av kaffeplantan – Robusta och Arabica. Kaffebönor är egentligen bär som växer på buskar.

Robusta är den tåligare sorten, den busken klarar mer vad gäller sjukdomar och andra faror som parasiter och klimatförändringar medan arabica är mer ömtålig. Däremot är Arabica riakre i smak och aromer. Normalt är kaffe gjort på robusta billigare än arabica.

Vid plantering på detta plantage använder de ett speciellt sätt att få tåligare Arabica-plantor. De använder rötterna från robustan och skär – manuellt – av toppen på plantan och sätter in arabicas topp i plantan. På detta sätt växer de sedan ihop till att bli en kombination.

 

 

Överdelen av den sedan vuxna plantan är dock ren arabica med alla dess fördelar medan rötterna tilhör den tåligare robustan. Eftersom överdelen är Arabica är även bönorna som växer arabicabönor.

 

 

Plantorna tas väl om hand i det dom kallar ”nursery” (samma namn som platsen där man har bebisar när de är små hihi). Plantorna bor här i ca 8mån innan de flyttas till de yttre plantagen där de stannar i många år.

 

 
 

Varje år ger plantorna nya bönor. Det finns lite olika sorter men den vanligaste bönan är grön, sen gul sen röd. Det är de röda man plockar. Plantagearbetarna plockar varje böna för hand. Det går inte att plocka dem med maskin och jag ska självklart förklara varför!

Nedan ser ni en bild på en gren med mogna OCH omogna bönor. Så här ser de flesta grenarna ut. Bönorna mognar olika snabbt. Om man får i 2 gula bönor bland 2kg röda bönor så kan man kasta kaffet. Smaken blir HELT förstörd, berättar vår mkt trevliga guide för oss.

 

 

Plockarna går rad upp och rad ner kl 7.00-16.00 och plockar bönor, sedan tar de nya rader och återkommer till samma rad ungefär 1g/veckan under skördesäsongen för att plocka de NYA röda bönorna. Efter att ha plockat i ett par timmar sorterar plockarna själva bort alla bönor som är det minsta gula innan de lämnar in skörden till övermannen och farmen och får betalt per korg/kilo. Vi fick också prova att plocka rätt bönor.

 
 

Själva bönan bjöd på många överraskningar! Visste ni att det är 3 skal innan man når det som vi känner till som kaffeböna? Visste ni att under första skalet finns ett hölje av en typ söt sirap som de använder för att göra sylt av? Näe? Inte jag heller! (och du som svarade att jo – det visste du visst - grattis! :P )

De plockade bönorna skalas i maskin, skalen återanvänds som gödsel. Bönorna har nu 3 skal kvar. De tvättas och sorteras, om några bönor är fula/fel/övermogna/undermogna så sorteras de över till att bli snabbkaffe. Bönorna tvättas ordentligt för att få bort sockret och torkas i solen på stora stenplattor. Än en gång sorteras de sämre bönorna ut till att bli snabbkaffe eller billigt kaffe.

Därefter skalas de åter igen och endast ”silverskalet” finns kvar.

 

Det skalas oxå bort i maskin varpå man rostar bönan. Kaffe som är rostat länge innehåller mindre koffein än kaffe gjort på bönor rostade kort tid. Farmaren själv rekommenderade oss att dricka medium rost eftersom man både behåller aromer, eftersmak och koffeinhalt – men det är en smaksak! Nu blev jag sugen på kaffe!!

 Förresten - ska man ta sig runt på ett kaffeplantage ska man göra det med stil! 
 

LAGO ATITLAN

I guatemala finns en käns sjö som heter ”Lago Atitlan” . Efter att ha plockat på mig för många timmars arbete som volontär i hostellet så blev jag halvt påtvingad 4 dagars ledighet – inte mig emot!

Jag och en kompis från Danmark tog vårt pick och pack och åkte för att turista! Jättegulliga byar vid vattnet med tre stora vulkaner som omger sjön. Vi åt gott, njöt av god mat och trevligt sällskap – toppensemester!

Klockan 05-00 ringde väckarklockan – dags att gå upp och se soluppgången.... ute på sjön såklart! Vi hade dealat med en kajakuthyrare att vi skulle få va lite extra tidiga trots att vi bara var 2 personer så han öppnade stället speciellt för oss.

Att se soluppgången från sjön var underbart. 

 

 

 Även magiskt att det även var fiskare uppe i ottan för att tjäna sitt leverbröd.

San Pedro i soluppgången.

 

 

På dagen tog jag en vacker tur upp i bergen och ner på stranden på hästryggen!

 

 

Efter dagens effektivitet behövde jag slappna av lite, så jag hade bokat en härlig avslappningsstund med 3 ansiktsmasker och massage.

 

 

Resten av tiden vid sjön njöt vi av tiden i två av byarna – supercharmiga!

 

 
 

 

 HAVSSKÖLDPADDOR och EL PAREDON

Jag hade även ledigt ett par dagar sista dagarna innan jag lämnade Guatemala. Dessa dagar åkte jag till stranden El Paredon näsa El Salvadors gräns. Här är sanden svart eftersom den är från vulkanerna – lavasand.

Även här var det upp och hoppa i ottan! 05.30 ringde väckarklockan för här var det dags att se soluppgången tillsammans med sköldpaddebebisarna!

 

 
 

Alla arter av havssköldpaddor är utrotningshotade och runtom i centralamerika finns många ställen med volontärer som aktivt arbetar för att öka antalet havssköldpaddor. Havssköldpaddorna lägger ägg på ständerna och dessa ägg kan bli hotade av andra djur eller av människor som gräver upp äggen och säljer som ”afrodisiak” på marknaderna.

På lavastranden el paredon gräver de frivilliga upp äggen och flyttar dem till en inhängnad. När de kläcks och bebisarna tar sig upp genom sanden så släpps de ut i havet i soluppgången – vilket är mycket likt den naturliga cykeln. På denna strand släpper de frivilliga ut sköldpaddor varje dag.

Denna morgon var ett "inte så många" tydligen ;)

 

De är SÅ SMÅ! Här är en bild på min hand brevid dem, så ni förstår hur otroligt SMÅ de är.

 

 
 

När de är vuxna kan havssköldpaddan väga ca 300kg och ha en diameter över 2m (beroende på art). En av skillnaderna mellan havssköldpadda och landsköldpadda är att havssköldpaddorna vanligtvis inte kan stoppa in huvudet i skalet.

Efter denna tidiga morgon tillbringade jag resten av dagen i poolen och kvällen bjöd sedan på trevligt sällskap, utsökt middag, biljardspel och låtsastatueringar.

ANTIGUA

Well tillbaka till Antigua!

Det är lite svårt för mig att få julstämning och rätt känsla här i solsken och bikini men en kväll fick vi njuta av en härlig julparad som prydde stadens gator!

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Nu när foten mår bättre jag har kunnat gå till marknaden. Det är helt otroligt hur enorm Antiguas marknad är. Bilderna nedan är från mitt 3e besök på marknaden, där varje besök varit ca 1h och varje bild är från stånd jag fortfarande inte hade stött på!

 

 
 

På hostellet i Antigua bodde vi i sovsalar. Som jag nämnde ovan så lyckades jag skapa en egen liten hörna med mina sjalar. Det är mysigt att ha det så här för trots att jag tycker om att ha folk omkring mig så är det så skönt med en kväll för sig själv ibland eller bara en lång sovmorgon eller varför inte en film mitt på dagen ibland?

 

 
 

GUATEMALA CITY

Huvudstaden i Guatemala är väldigt farlig. Även lokalborna är superförsiktiga. Jag lärde känna en lokalbo under min tid i Antigua och vi tog bilen till Guatemala City så jag kunde få se stan. Jag passade på att fota lite. Det är en ganska fräsch stad, lite smutsigare i förorten men ändå renare än jag trodde.

 

 

 

 
 

 

 

Liten intressant grej : Jag hade träffat chauffören flera gånger innan och kände mig trygg med honom men för säkerhets skull fotade vi två ID-kort samt registreringsskylten på bilen innan vi åkte. Skickade detta till en kompis som var kvar på hostellet tillsammans med en tid då vi skulle vara tillbaka. Är lite stolt över iden :)

 

 Matlagningsskolan LA TORTILLA

Mitt jobb på hostellet berättade jag om i förra inlägget och då var jag på upplärning i matlagningsskolan. Jag jobbade sedan där ett par pass och det var SÅ roligt!

 

 

Vi lagade

  • Pepian – mycket likt mexikanska Mole som jag berättade om när jag var i Oaxaca, men pepianen innehåller ingen choklad och har istället kyckling och potatis redan vid tillagningen.

  • Rödbetssallad – mycket lik en vanlig polsk rödbetssallad förutom att denna även har lime (ehm.. såklart... de är galna i lime i centralamerika)

  • Rellenitos (info nedan)

  • Tortillas såklart ;)

 

Här en en bild på mig med mina första studenter! * stolt *

 

  

Efter att ha varit på matlagningsskolan blev jag inspirerad och bestämde mig för att laga efterrätt åt volontärkompisarna på hostellet. Jag lagade rätten ”Rellenitos”.

 

Recept

Platanos (kokbananer- ”Plantains” på engelska)

Choklad

Bönpasta (mosade kokade bruna bönor)

Olja

Vatten

 

  1. Skär kokbananerna i bitar, utan att skala dem

  2. Koka dem i ca 10-15min (Obs spara vattnet!)

 

 

 
  1. Skala och mosa kokbananerna. Låt svalna

  1. Smält choklad och blanda med bönpasta

  2. Gör små bollar av bananmoset och skapa ett hål i

  3. Fyll hålet med choklad-bönröran

 
6. Fritera i olja
 
7. Ta vattnet från då du kokade kokbananerna (med skal) och häll upp i små koppar – detta är te som sägs vara bra för leder och överlag bra för hälsan mot diabetes och kolesterol osv. Ehm. Vet inte hur mycket jag tror på det men det var väldigt gott
 
8. Servera rellenitosarna med teet och njut!
 
 

 

Allt som allt tillbringade jag en månad i Guatemala vilket var alldeles lagom. De första två veckorna jobbade jag mycket eftersom jag hade problem med smärta i foten och inte riktigt kunde göra så mycket – vilket var bra planerat då jag kunde njuta ordentligt de lediga dagarna efter istället.

 

PLANERING OCH HÄLSA

Det har – som ni redan märkt – skett vissa förändringar i resplanen. Men det känns bra! Som det ser ut nu kommer jag ha kommit till Australien när det gått 1 år och då ska jag fundera på om jag tar en sväng hem innan jag fortsätter eller hur jag gör – det får visa sig.

Vad gäller hälsan har jag mått väldigt bra här. Jag äter bra och tränar en hel del. Mitt största bekymmer har varit mina fötter. I ena foten har jag hälsporre och har således avbokat allt vad gäller vandringar närmsta året. Jag kommer således INTE att åka till machu pichu i Peru, ej heller blev det några häftiga vulkanvandringar.

Andra foten har jag dessutom olyckligtvis vrickat hela TVÅ gånger på en månad. Det har båda gångerna varit väldig otur. I ett svagt ögonblick ville jag bara åka hem, jag var så trött på smärta och att inte kunna upptäcka när jag ändå är på dessa platser men jag tröstade mig med att köpa några spanskalektioner :)

Fötterna är bättre men hälsporren kommer troligtvis göra sig påmind närmsta månaderna så inga långa vandringar men jag gör och planerar istället annat – rida, kajak, forsränning, dykning, surfning – det finns så mycket!

I skrviande stund är jag i San Jose, Costa Rica. Billigaste biljetten var en mycket tidig morgon vilket resulterade i att jag inte sov på 26h.

Jag ska inte avslöja för mycket än men jag ska jobba 3v på ett hostel i huvudstaden san jose och första intrycket av stället är awesome!!

 

Som hejdå för nu får ni sista bilden som togs i Guatemala – En trött Ewa Kaos som väntar på flyget

 

 

 

MASSA KRAM!

Saknar er så mycket!

 

<3

 

 

 

 

1 kommentarer

Bella

10 Dec 2016 10:43

Heja heja!
Dör över sköldpaddebebisarna!! <3 och så intressant med kaffet! Kram

Kommentera

Publiceras ej