Hej!!

Ja- jag lever fortfarande! Kanske lever lite FÖR mycket eftersom jag inte hunnit lägga ut något blogginlägg på flera veckor!

Nu är jag i Bocas del Toro, karibisk ögrupp i nordöstra Panama. Det är magiskt vackert här! När jag får höra ”karibiska stränder...” är det DETTA jag ser framför mig! … och jag lever mitt i detta! Aaah, livet är riktigt bra ibland...

 

 
 
 (Foto: Anders Orback)
 
IMMIGRATION
Senaast jag skrev hade jag precis lämnat Costa Rica och tagit mig över gränsen till Panama. Att gå över gränsen var – trots något omständigt – den utan tvekan skönaste gränsen jag passerat hittils! Vår buss tog oss till ca 100m före gränsen, vi gick av. Gick in i ett kontor, betalade ”lämna Costa Rica skatt”. Gick 100m till. Gick in till nästa lilla lucka för att få stämpel ATT vi hade betalat ”lämna Costa Rica skatt”. Sedan gick vi över en bro där även bilar och lastbilar körde så jag fick vara försiktig för att inte bli ketchup på den smala bron. Kände mig som en ÄKTA backpacker med min stora rygga med ett stort leende på läpparna och passet i högsta hugg!

När vi passerat bron över floden som skiljer costa rica och panama på den karibiska sidan så vände jag mig om och tog ett sista foto av Costa Rica. På skylten till höger står det ”välkommen till Costa Rica” men jag var alltså vänd 180grader och egentligen på väg åt andra hållet.

 
 
Så efter denna sista bild av costa rica/första bild av panama fick vi gå till nästa lilla lucka där vi fick fylla i två hundra frågor om oss själva... eller njae. Men det kändes lite om det. Var väl snarare 30 frågor :P En av frågorna är lite rolig och återkommer vid många gränskontroller – Tar du med dig varor eller kontanter av en summa totalt överstigande 10.000 USD? Jag svarar som jag bör för att slippa trubbel , det vill säga nej. Men jag reser ju jorden runt...och har sparat... så jo.. på mina kort har jag ju lite mer än så om man slår ihop det? :P Plus att bara sakerna jag har med mig är värda ca 2.500 USD. Hehe. I alla fall...... Efter att ha svarat på två hundra frågor om oss själva så fick vi gå fram till luckan och svara på vissa av frågorna muntligt.
  • Vad jobbar du med?

  • Vad är ditt mål med att åka till Panama?

  • Hur länge planerar du stanna? (jag säger alltid 3 veckor :P )

Så var vi tvungna att visa biljett ur ut Panama för att ens få komma in i landet – liksom många centralamerikanska länder. Jag har hittat en webbsida där jag ”bokar” ett flyg som sedan automatiskt avbokas om jag inte betalar – vilket jag såklart inte gör då jag bara behöver bokningsmailet för att passera kontrollen. Har man otur ringer de och kontrollerar med flygbolaget har jag hört – detta har ännu inte hänt mig.

En tjej (Från sverige visade det sig!) hade inte biljett.... hon visste inte om detta... Ajaj. De vägrade släppa in henne i landet. Hon gick i TAKET! Tänk er mig när jag är som MEST irriterad på något – hon var värre!

  • ”VA!?!? JAG ÄR FÖR FAN FRÅN SVERIGE! Tror ni jag vill BO i panama eller?!!??! VARFÖR skulle jag vilja bo i PANAMA när jag är från SVERIGE!!!!!”

ehm... Väldigt komiskt faktiskt. Jag började lite smått påpeka att det är deras bestämmelser helt enkelt och har inte med henne personligen att göra.

  • MEN VAD FAN är det för lag!? Helt jävla värdelös!? Jag är ju från SVERIGE?!?! ”

Ehm.. ja- Men du är på resande fot nu och får kanske anpassa dig efter lagar och bestämmelser i de länder du besöker?

Well... Jag tyckte lite synd om henne efter en stund. en kille lånade ut internet åt henne och jag gav henne adressen som skickar bekräftelser som ser ut som biljetter. Jag såg henne sedan på andra sidan gränsen så hon hade väl kommit förbi hehe...

Ja men alltså- jag är inte riktigt INNE i panama ännu ! För efter detta skulle vi till nästa lilla (väl dolda) lucka och betala en ”välkommen in i Panama skatt” hehe. Sagt och gjort och BAM – ännu en snygg stämpel i passet! Det börjar bli en del nu!

Wohoo! Jag är i 5e landet på denna resa vilket även är 41a landet jag besöker i mitt liv!

Första bilderna från Panama

 

 
 
 

 DYKNING

Första veckan i Bocas, på ön isla colon i byn Bocas Town ägnade jag mig åt att plugga och dyka ungefär 8-20. Jag hade nästan inget internet alls vilket flera av er har märkt på mindre kontakt. Jag har påbörjat min Rescue Diver och kom till ön med 14 dyk i dykloggen. I skrivande stund har jag nu 30 dyk loggade.

Pluggis:

 
 Rescue diver handlar, precis som namnet antyder, om att rädda folk, oftast i dyksituationer. Min instruktör är ritkigt bra och var nära att dränka mig lite smått när jag skulle lära mig hur man INTE skulle närma sig en stor stark dykare som har panik :P hehe. Det var roligt, lite läskigt och mycket mycket lärorikt! :)

Jag har ännu inte riktigt avslutat den kursen, har ett par moment kvar så vi får fira i nästa inlägg! Jag kommer även starta min divemaster så fort jag nått 40 dyk i loggboken vilket är inträdeskrav till kursen. Jag lär mig massor och det känns så HÄRLIGT att plugga igen då jag inte pluggat spanska eller något på ett tag eftersom jag haft besök.

BESÖK

Ja- jag har ju haft Anders på besök!!! :) I drygt 2v hade jag en äkta SEMSTER. Inget volontärjobb, inga åtaganden, inga måsten, inga borden, inga fasta planer... Bara semster. Jag har inte känt något behov av semester (hö..hö...) men det var ändå väldigt roligt!!

Vi hade många dagar då vi bara slappade på balkongen och läste bok, men vi gjorde också massor!

Först bodde vi två nätter på lyxhotell. WOW. Att få byta ut smutsiga sovsalar med sotigt kök och kackerlackor till ett lyxrum på hotell för två nätter... wooow... DET behövde jag!

 

 
 

 Efter detta bodde vi 2v på ett lägenhetshotell vilket innebar att vi hade en liten lägenhet med badrum, balkong, vardagsrum, kök – hela rubbet men som hade det av ”hotellkänsla” att det var städning dagligen och de bjöd på tvålar och rena handdukar & lakan hihi. Väldigt mysigt var att vi hade besök dagligen i lägenheten av söta ödlor!

 

  

 SMITHSONIAN

En av utflykterna vi tog var till Smithsonian Institute Bocas som är ett av flera forskningsinstitut under paraplyer ”Smithsonian”. Det första Smithsonian institute grundades i USA 1846 med målet  "for the increase and diffusion of knowledge". Det finns flera mmuseum och forskningsinstitut kopplade till Smithsonian, de är alla sponsrade av USA. 

 Smithsonian har flera olika inrikningar bland annat astronomi, marint liv, biologi, tropical research. En viktig del av verksamheten är att utbilda allmänheten och de har därför gratis rundturer, bibliotek och föreläsningar på flera olika platser.

Just i Bocas fick vi se en del av vad de forskar på. Bland annat forskar det på koraller och djurliv i korallrev. Det är vad som finns i dessa boxar:

 

 
 

 

Vidare har de en typ av fast kamera som fotar och förevigar förändringar i bakgrunden på bilden – bergskedjan … vet ni vad det är? ..

 

  

Jo – tydligen möts två av jordplattorna där och man kan över tid se förändringar i bergskedjorna – spännande forskning!

 På beöket fick vi dessutom ägna oss åt fågelskådning

 

 

Kanske inte riktigt min typ av ”sport” … :P Vi fick även tillfället att se en del annan intressant natur som tex ett färgglatt träd och lite annat 

 
 

 

En liten parantes och information jag vill dela med er – På flera ställen här i Centralamerika har jag stött på att de bjuder på vatten – i papp-koner! Det är så sött. Koner istället för glas eller plastmuggar eller pappersmuggar.

 

  

Såå. Under besöket på smithsonian fick vi se en del djur i det vilda, iguan, många fåglar, sengångare, fiskar och lite annat smått och gott samt lite av deras forskning. Intressant eftermiddag.

DAGSTUR

 Runtom i Bocas finns flera öar att besöka (karta på min framfart i området kommer som vanligt i sista inlägget för området/landet). Vi tog en båttur till Isla Cristobal och byn ”San Cristobal” där ursprungsbefolkningen ännu lever mycket likt hur de levt i många år. Här fick vi verkligen känna på panamas kultur. Befolkningen är mestadels katoliker men även metodistkyrkan är stark här. Först får ni några bilder från byn

 
 

Mot slutet av besöket klädde några kvinnor upp sig i det vi tolkade som folkdräkter och visade oss hur de gör väskor av det de tidigare gjorde kläder av. - Liten avstickare – kommer ni ihåg bladen som ”skalades” i Bri Bri byn i Costa rica? När man hade tagit bort det gröna fanns där inuti ”trådar” som var starka nog att göra kläder av. Jag skrev lite kort om detta i samabnd med besöket i Bri Bri byn. - Samma blad använder de här! Att göra en väska/handväska/påse görs i flera steg, och jag fick prova! :) Jag kan ju utan skam avslöja att kvinnorna hade VÄLDIGT roligt åt mig när jag försökte mig på det hantverk de kunnat nästan hela sitt liv och bemästrat på ett sådant sätt att stackars lilla stadsflickan knappt kan drömma om att vara i närheten av deras kunskap och handlag !

 

Först och främst tar man bort taggarna från kanten på bladen.

 
 

Sedan sätter man dem mot något hårt och ”skrapar” bort översta gröna ytan. Inuti- mellan de två gröna ytorna finns trådarna.

 
 

Dessa trådar tvinnas sedan med sin egen fot som hållare, varpå de tvinnas ihop ett par stycken.

 
 

De läggs sedan på tork och färgas till önskad färg med hjälp av naturliga ingredienser (blomblad mm)

Efter detta påbörjas slutarbetet som är flätningen till rätt mönster. Det var desto lättare! Jag fick det till och med att se vettigt ut!

 
 

Här är slutresultatet (det tar ca 1mån att göra en sådan här väska).

 

 Efter besöket i byn tog vi båten vidare till att besök ”dolphin bay” - så mysigt! Jag har faktiskt aldrig sett delfiner på så nära håll. Det var magiskt att se hela familjer med 5-7 delfiner varav en liten bebis simma omkring i vattnet. Jag vill här påpeka att vi hade valt att ta en lite dyrare tur för att åka med ett företag vars kaptener bryr sig om delfinerna och inte ”kör på dem” som vi läst att vissa andra företag gjorde. Det märktes att kaptenen brydde sig om naturen, han var själv uppväxt i dolphin bay.

 
 

  Nu var vi sugna på att själva ge oss ut i vattnet så vi tog på oss snorkelgrejjerna och hipp hopp ner i vattnet i utkanten av Dolphin Bay. Jag är glad att jag har en undervattenkamera – stolt över mina bilder :)

 

 
 
PLAYA BLUFF

Vi såg solen en morgon och gav oss ut på den största stranden i Bocas del Toro, ”Bluff beach”. Lagom förbluffade blev vi när det började småregna precis när vi kom fram haha. Men väl utrustad som lärt mig vara hade jag regnskydd för ryggsäck och mobil nära till hands och en slappdag liggandes gjorde vi snabbt om till en 3h promenad. På vägen träffade vi massor av nya ”kompisar” (se bild nedan). Jag har under resan utvecklat mer tålamod (jippi), samt fotat mycket i naturen så jag kände att jag skulle testa både tålamodet och mina skills som naturfotograf och här är resultatet. Ett par riktiga närbilder efter LÅNG väntan vid ett hål – SÅ värt!!

 

 

 

 

 

Det var riktigt härligt med en långpromenad!

 
 

ATV-Adventure  

4-hjuling

Men trots att det var en underbar dag var den ju inte galen! Nejdå – en annan dag kände vi för lite mer ADRENALIN (ehm - japp! Jag är beroende av adrenalin – jag erkänner ;) ) så vi hyrde en fyrhjuling och tog oss ut i naturen. Här kommer några små bilder från vår dag

 

 

 

 
 
 

 

 

Jag ar även gjort en 3,5min kortfilm som är rätt häftig. Om ni vill ha tillgång till den så skriv er mail i kommentar nedan så lägger jag in er som behöriga att se mina kortfilmer från resan på in google drive. Alternativt emaila mig, eller skicka personligt meddelande på facebook.

 

PLAYA ESTRELLA

Efter en sådan aktiv dag behövde vi istället en lugnare dag på stranden... här kommer känslan av karibien... jisses vad vackert!

Stranden i fråga heter ”star fish beach” och levde upp till sitt namn!

 

 

Lunchen blev min första hummermåltid – lite skeptisk innan men klart övertygad efteråt att det är GOTT! Och kändes sälart lite lyxigt att äta nyfångad hummer. Vi fick dessutom själva välja vilken vi ville äta av de som simmade omkring.

 

 
Lunchen delades med ett MYCKET trevligt sällskap från USA. Härliga bubblande, skrattande, skämtande och livfulla amerikaner i sitt esse!

 

 BASTIMIENTOS

En annan ö vi besökte hette ”Bastimientos”. Om ni läser om den på internet kommer ni få mycket reklam från ”red frog beach” som är en strand med inträde och dyra turisthotell- nej tack – kände vi. Vi tog istället en annan långpromenad, denna gång genom djungel och regnskog. Vi spanade efter apor men var tyvärr inte så lyckligt lottade denna dag, istället fick vi se massor av andra vackra skapelser av moder natur. Bland annat såg vi flera ödlor, röd groda, blommor och växter samt ”tunnlar” genom djungeln. Det var en magisk vandring.

 

 
 

 

Högst upp på toppen av ett berg drack vi kaffe och lemonad på ett organiskt cafe vilka också försedde oss med välbehövlig påfyllning i vattenflaskorna.

På väg mot Bastimientos by träffade vi en kvinna från Polen, Grazyna. Jak przyjemmnie spotkac polke w lasach panamy. Hon var en riktig HIPPIE! Så roligt! Härlig kvinna med lite alternativ livsstil och många intressanta historier. En av dem delade hon med oss: Hon berättade om en ritual hon utfört ett par gånger. Denna ritual utförs av en riktig Shaman (Minns ni texten om shamaner från Costa Rica? Annars kan ni kika på det i inlägget om Jademuseet och Nationalmuseum i San Jose).

Grazyna berättade att shamanen i den heliga stunden sprutar in lite av grodans gift under huden. Det är tydligen viktigt att det inte hamnar i blodomloppet utan bara i huden eftersom man kan dö om det kommer i blodet (!?). När man får i sig giftet reagerar kroppen på bara ett par minuter med att ”renas”. Man kastar upp och har direkt avföring inom 5min från att giftet injicerats. Sedan är man som i ”trans” en längre stund varpå man återgår till sig själv, ny och renad. Detta skall hjälpa mot ålderdom, krämpor, reumatism och allmänna toxiner vi får i oss. Denna ritual görs sedan om med jämna mellanrum för att behålla effekten. Ärren är tecken från tidigare ritualer av samma slag och skorporna från den senaste.

 

Väl nere i Bastimientos by kikade vi på hur de bodde och levde och det som gjorde mig mest glad var att INTE se en enda mobiltelefon, haddator, dator, hörlurar eller något sådant alls! Här minns barnen hur man leker på riktigt!

 

 
 

  

KRAMISAR

Så mina vänner...! Det har varit händelserika veckor. Härligt att få se lite olika kulturer, natur och liv i vattnet! 

Nu bor jag i ett hostel i stan, sovsal, kök, lounge. Mycket trevligt. Jag planerar att stanna här tills jag är klar med min Divemaster vilket troligtvis kommer att ta ca 4veckor till.

När divemaster är klar, senast 26mars är planen att ta mig till Panama City för att skåda kanalen varpå jag planerar att flyga till Ecuador, quito och galapagos (april) följt av Australien ungefär maj-juni. 

MÅNGA VARMA KRAMAR mina fina vänner och familj!