Solen skiner! I Costa Rica har jag fått uppleva många väldigt regniga dagar men åååh vad härligt det är nu när solen skiner nästan varje dag – hela dagarna!

Jag har solat, lekt i havet, varit på utflykter, ätit grillspett i solen och bara njutit av livet!

 

 

Här är några ströbilder från Puerto Viejo, byn jag bodde i ca 3v.

 

 
 

 

Det jag inte visade er i förra inlägget var bland annat bilderna från Djurräddningscentrena. I Cahuita finns ett djurräddningscenter som heter ”Tree of life” - om ni är i Costa rica – besök detta!! Det drivs av volontärer som verkligen har djurens bästa i åtanke.

Om ni är i Puerto Viejo och funderar på att gå till Jaguar Rescue Center (djurräddningscenter – har inget med jaguarer att göra längre) – DON'T = gör det inte. :P Lägg de pengarna på att åka till Cahuita (30min bort) och Tree of life istället! Skriver mer om detta lite längre ner.

På Tree of life finns inte bara djur men även mängder med växter och träd. De producerar sin egen choklad och träden ä rplanterade på ett sådant sätt att djuren inte behöver gå ner på marken för att ta sig förbi området, de kan hålla sig i trädtopparna vilket är det naturliga för djungellevande djur i träden.

De har en guidad tur /dag 6dagar i veckan, utöver detta får man inte gå runt själv i centret. Detta bland annat för att djuren inte ska bli för vana vid människor då målet är att återanpassa dem till vilt liv och släppa ut dem i djungeln igen. Det finns tre huvudanöledningar till att djur hamnar på centret

  1. De är skadade och kommer in för vård

  2. De är ensamma/lämnade i skogen

  3. De hålls olagligt som husdjur

När djuren kommer till räddningscentret får de akutvård vid behov, en liten inslussningsplats där man observerar djuren för att se deras beteende och vanor och sedan flyttas de till ett större område med mer eller mindre inhängnad för att läka/lära sig leva vilt. När de är redo testar man att släppa ut dem i det vilda, med viss koll.

Om djuren är för skadade för att kunna överleva ute i det vilda kan de bli kvar på räddningscentret tills de dör en naturlig död.

Här kommer bilder på djur från båda räddningscentrena, något blandat. Dock så betyder det inte att alla djur där är i ”fångenskap”. Vissa är helt fria och kommer dit om de vill, för att de gillar miljön. T.ex. tukanen på bilden hörde inte till själva centret ut var besökare precis som vi :)

 

 
 
 
 
 
någon enstaka lite mer ilsken krabat oxå 
 
 
Det finns tydligen en giftig orm och en som inte är giftig elelr farlig men som ser nästan likadana ut. Ramsn går "If red touches black - friend of Jack. If red touches yellow - Kill the fellow! " 
 
 
 
 
Och förresten! På vägen till Jaguar Rescue center klev vi av cyklarna å kikade och fnissade åt en jättesöt sengångare som höll på att låååångsamt klättra upp för ett träd hihihihi SÖTNÖT
 
 

 Angående Jaguar rescue center i Puerto Viejo. Det är också ett djurräddningscenter. Det jag inte tyckte om med deras metoder är att de involerade människor alldeles för mkt i djurens liv. Djuren fick filtar och plastlaksaer att leka med, hade inhängnader/burar. Det såg mer ut som ett zoo. Hur tänker de att de ska läppa ut djuren i naturen om de leker/kelar med dem dagligen?

Något av det värsta var att sengångarna tas in på natten till burar! De är NATTDJUR!

I en av apburarna satt en volontär och lekte med de tre aporna. Vi frågade vad poängen var med att ha en människa i buren – svaret var att det var hans sista dag ….. ehm. Han borde inte ens ”lärt känna” aporna som vänner från början! Absolut inte ett rescue center i mina ögon. Zoo, visst! Och aboslut tror jag djuren mådde bra av att vara där. Men klara sig ute i naturen och inte lockas till mänskliga miljöer efter dessa behandlingar... ? Njae!

I Puerto Viejo träffade jag så många underbara människor!

 

 
 

 

Nu när jag kan gå relativt obehindrat har jag hittat fler roliga aktiviteter och sätt att tillbringa tid med härliga människor på ett bra sätt. En dag gick vi ett gäng tillbotaniska trädgårdarna i Puerto Viejo. Tyvärr var den ”självguidade” turen en besvikelse då det inte fanns några skyltar eller något med information. Enstaka träd hade namn på sig men det gav inte mkt. Så egentligen var det vi gjorde att gå runt i djungeln tillsammans hehe

Såg dock några väldigt vackra/intressanta växter och djur, bland annat ”den vandrande palmen” (jag tror ni kan gissa varför den fått sitt namn :P )

 

 

 

 
 

Tillsammans med Bella gjorde vi två turer från Puerto Viejo. Den ena var att möta Bri-Bri lokala urbefolkningen. Tills för 5 år sedan levde de mycket isolerat, något nertryckt av det ”moderna Costa Rica”. De odlar eget, gör egna kläder, skapar egna skålar osv. De får varje månad bidrag från staten för att kunna uppehålla ett leverne som inte drar in mycket inkomst. De handlar en del råvaror i vanliga butiker (tex salt och kött/kyckling. De kycklingar de har har de för ägg).

En intressant interaktion vi hade var att Bri-Bri guiden inte fick tala om vad som helst ang kulturen utan att hövdingen godkänt det. De lever rätt hemligt och vill / får inte avslöja allt. Jag misstäker att de bryter mot en del lagar, jag fick lite den känslan när guiden talade, men jag är inte alls säker.

Jag nämnde att det var på ett visst sätt tills för ca 5 år sedan. Ja, det är fortfarande ganska isolerat men nu har de mobiltelefoner och moderna kläder, det börjar bli allt mer modernt.

 

Vi fick testa att blåsa i ett av deras visslande instrument... ehm. lättare sagt än gjort! 

 
 
 
 
 

Och  så fick vi skjuta pilbåge! 

 

 

Hos Bri-Bri-folket fick vi även lära oss att göra choklad!

Stegen är enkla

  1. Plocka bönorna från trädet

 
2. Rosta på värme under konstant omrörning
 
 
3. Använd en sten för att separera skal och böna (detta är alltså inte för att mosa alls – utan endast för att ”putta bort” skalet från bönan)
 
 
4.Bönorn och skalen kastas upp i luften medan en annan person skapar lätt bris tex med en kartongbit om det är inomhus. Skalen flyger bort och bönorna landar igen på fatet man kastat från.
 
 
5. Sedan mals bönorna medan de är varma, då bildas en kräm
 
 
 
6.Krämen läggs i vatten med socker och man har varm choklad!

 

 

 

På vägen från Bri-Bri byn stannade vi till och simmade i vattenfall. De var inte sjukt stora- men ack så starka! Första vattenfallet gick inte ens att simma fram till för att det puttade bort vattnet så effektivt. Tips- om ni planerar backa in i ett vattenfall – håll i badkläderna! ;)

 

 
 
 

Den andra turen vi tog från Puerto Viejo var en bit bort på Pacuare River. FORSRÄNNING!! Det var forsar klass 1-4, dvs alla svårighetsgrader. Jag är än en gång glad att jag är ganska okej tränad – detta var SUPERROLIGT!! Jag tror att det är mycket möjligt att jag gör om det!

Jag har kameran på huvudet, så inga bilder på mig tyvärr. Men nedan kan ni se vilken typ av båtar vi satt i, min hand när vi paddlar lite mer effektivt och fina vattenfall och vacker natur.

 

 
 

En annan liten kul grej från Costa Rica är att de har en juldryck som heter "Rompope". Det är ungefär motsvarigheten till den USA'iska drycken Egg-nogg. Det ROLIGA i historien är att den är 4%... men den står inte bland alkohol.. inte heller bland alkoläsk... den står bland mjölk! 

 
 
Jag passade på att göra ett bra klipp när jag ändå hade en duktig kompis på plats ;) 
 
 
En ANNAN rolig grej.. asså kolla vad SÖÖÖÖT den här burken är!! Det är ju väldigt hälsosamt överlag att ha mindre läskburkar och flaskor. Då MÅSTE man inte dricka hela 33cl bara för att man öppnar en burk. (klart, det måste man ju inte ändå, men det är lättare att avstå om burkar och flaskor är mindre.)
 
 
 
Jag passade på att träna på att göra egna henna-tatueringar. Den första "rann ut" lite eftersom jag glömde blanda hennan ordentligt men den blev fin ändå
 
Den andra hennatatueringen jag gjorde blev jättebra! Så nöjd! 
HAPPY FOOT! Så fort jag av någon anledning tittade ner så log foten mot mig! Kunde inte låta bli att vara glad hela dagarna mwahaha
 
 
Hmm minns inte om jag berättade det i förra inlägget men jag har vid två tillfällen i Puerto Viejo lagat middag åt alla volontärerna. Supermys! Andra gången blev de serverade vegetariskt och mjölkfritt. Tallriken kan ni se som ett "träd". I botten fanns stekt zuccini som gräs, men jag glömde lägga det på tallriken innan jag tog bilden :P
 
 
 
"krokodilmorot" som stam för trädet. Sallad som blad och ris som "blomma". Bredvid ser ni även morotstjärnor och tomatblommor.
Grönsaksstavar varav hälften stekta och andra hälften panerade och friterade  för två olika smaker. Stavarna i sig bestod av mixade grönsaker i mixer (brockoli, tomat, lök, vitlök, purjolök, vitkål, gröna bönor, paprika). Salsa på tomatsås och röda linser placerad i ringar av hårdkokt ägg :) MUMS!
 
(Tilll efterrätt serverades bananpankakor, med chokladsås).
 
 
 

Jag har gjort en karta över mina resor i Costa Rica. Som vanligt har varje heltal varit en plats där jag övernattat, men denna gång har jag även infört halvtal som symboliserar platser jag sett i landet men inte sovit över på.

 

 
  1. San José. Jobbade på hostel i restaurangen och med att bädda sängar. Upptäckte huvudstaden inkl nationalmuseum, jademuseum, torg och stadsliv.

    1,5. Adrenalintur. Frukost på stranden följt av en tur med ziplines och high rope course

    1,7 Arenal vulkan. Vi tog en endagstur och fick lära oss en del om hantverk och badade i naturliga heta källor från vulkanen. Såg tyvärr inte själva vulkanen pga vädret men jag har sett massor av vulkaner i Guatemala :)

  2. Tortuguero. Nationalpark på halvö. Var här med Bella och skådade vacker natur och arter både på kanottur, vandring och nattvandring.

  3. Cahuita. Söt karibisk by med nationalpark. Besökte även djurräddningscentret Tree of life – rekomenderas!

  4. Puerto Viejo, även detta en söt karibisk by. Lite väl turistigt. Höga vågor, vackra stränder, avslappnad miljö.

4,5 Pacuare River. Forsränning och vacker natur med vattenfall. Roligt spännande och vackert.

 Så det var min färd genom Costa Rica.

Nu har jag precis för ett par dagar sedan anlänt till Bocas del Toro, Panama. Här har jag hittils bara pluggat pluggat pluggat. Ska göra ”rescue diver”-kursen. Jag kommer även ägna mkt tid åt Divemaster-kursen som jag planerar genomföra lite längre fram när jag fått mer erfarenhet och fler dyk i loggboken.

 Anders kommer på besök 2v också så det blir även lite semester mitt i min resa ;)

 MÅNGA VARMA KRAMAR på er!!

En bild jag tycker om som ger Karibisk "känsla" - här är livebandet igång, det är varmt och härligt, vi har precis tagit en drink i solnedgången. 

 

Här är sista bilden jag tog i Costa Rica, lite sorgligt att lämna, för sedan foten blivit bättre har min resa verkligen tagit ett uppsving till precis det jag önskde från början! Allmänt trivs jag så otroligt bra nu! Är så fri, och ledig, och har så mycket energi när inte smärtan snor så mycket :) Känns jättebra och jag känner verkligen att jag LEVER LIVET!!