På grund av brist på internet publiceras detta inlägg långt efter att jag skrev det. Skrivet 26mars.

Hej alla! 

Lite extra välkommen till alla nya läsare :)

 Jag har nu varit iväg i 6månader och har under denna tid blivit förundrad, imponerad, överraskad, chockad... många härliga starka känslor har kommit och gått under resan.

Exempel på platser och händelser som gett starka känslor har varit utsikten från solpyramiden i Mexico, att se verkliga vulkanutbrott i Guatemala, att på nära håll hälsa på djuren i vilt tillstånd i Costa Rica.

Panama City har också lyckats  - lyckats få mitt hjärta att slå lite extra! Redan när jag kom med bilen in till staden (fick skjuts av min dykintrsuktör från Bocas för han skulle åt samma håll, YEAH!) så började jag fota trots att jag var trött efter 12h i bilen. Redan där blev jag imponerad av de höga byggnaderna, det nya blandat med det gamla och kände att staden hade en charm.

Nedan är en av mina favoritbilder, tagen i gamla stan med utsikt över skyskraporna.

 

 

Panama City fortsatte att ge mig härliga känslor under de dagar jag tillbringade där. Staden har ett lugn över sig blandat med business-människornas effektivitet. Atmosfären känns ”fräsch” - jag menar hmm... Folk är ute och springer på Cinta Costera, tränar på utegym, leker i parken – mycket rörelse vilket känns fräscht. Staden är dessutom ren, tunnelbanan nybyggd och människorna mycket vänliga. Det märks även att folk är avslappnade, de vågar ta fram sin mobil och gå runt, de har smycken osv. Lite skillnad mot vissa andra platser där även lokalborna är grymt försiktiga. Funderade lite kort på om jag hittat mitt nästa hem -men men – bestämde mig för att det finns så mycket mer att se i världen så ändrade mig ;) Men.. jag är kär i denna stad!

 Först och främst anlände jag till Panama City med bil och blev upphämtad på vägen av mamman i värdfamiljen jag fått den stora äran att bo hos. Kontakten förmedlades via min expojkväns – bästa kompis-arbetskamrat. Det är alltså hans mamma som jag bodde hos :) Familjen jag delade hus med består av Alda (värdinna), Mormor, Nicole (dotter) med Joel (pojkvän) samt kusin Hazel. Jag fick ett eget rum och fick ta del av familjens vardag. Under tiden i staden lärde jag också känna kusinen Tony samt träffa många andra kusiner, systrar, systerbarn med flera.

Som jag nämnde i tidigare inlägg så vill jag komma in i kulturen lite mer  de länder jag besöker från och med Panama och det känner jag verkligen att jag har gjort. Inte nog med att jag fått bo hemma hos en lokal familj så har jag dessutom fått ta del av skolans värld då Hazel, som jobbar som lärare, tog med mig på en heldag i skolan.

 

Guuu det är så mycket att berätta trots att jag bara var där en vecka!

Först och främst TACK till min underbara värdfamilj för den tid jag fick bo hos er! All hjälp, skjutsar, mat, härliga stunder! <3

 

Så – till lite riktig info

Panama City är inte så himla stort, en rätt liten stad. Centrala delarna har ca 500.000 invånare och inklusive förorterna så har staden 1,4miljoner invånare det vill säga till och med mindre än Stockholm.

Staden som den är nu grundades 1519 men brann sedan helt ner vid en piratattack 1671. Den byggdes sedan upp igen 5km sydväst om ursprungspunkten.

Gamla stan i panama city grundades 1519 och är de äldsta europeiska orten på stilla havssidan. Gamla stan i Panama city blev UNESCO världsarv 1997 och här kommer ett par bilder från de charmiga kvarteren

 

 
 
 

PANAMA CANAL

Det Panama City är mest känt för antar jag är panamakanalen och jag tog såklart lite tid för att besöka den samt även museet som handlar om byggandet av kanalen. Jag besökte även Biomuseet (mer om detta längre fram) – de talade även där lite om kanalen så information och bilderna nedan är från båda museerna, blandat.

Första gången det pratas om att göra en kanal genom panama var redan på 1500-talet (egen tanke – det var då staden grundades, kanske kopplat?).

Nedan syns en plan för kanalen från 1878.

 

 Ett franskt bolag påbörjade bygget av kanalen år 1880. Det var som flest arbetare år 1884 då antalet anställda var över 19.000 från olika länder runtom i karibien. År 1888 var de tvugna att avbryta arbetet pga sjukdomar, dödsfall och ekonomiska problem.

Arbetet var sedan pausat fram till att USA återupptog arbetet 1903 och kanalen stod klar 1913, första resan genom kanalen gjordes 1914. Under utgrävningarna hittades många fossiler och arkeologer, biologer och andra yrkesgrupper lärde sig mycket under arbetet med kanalen.

 Här var the maiden voyage, det första skeppet att flyta genom kanalen.

 

 

USA skötte all administration och allt arbete kring kanalen fram till sista december 1999 då Panama tog över allt administrativt arbete. USA använde inte kanalen i vinstintresse, utan kostnaderna och utgifterna gick på ett ut. Panama, å andra sidan, driver kanalen med mer vinstintresse vilket har lett till att de även haft råd att utveckla kanalen, utvidga med fler slussar. Så 31 december 1999 var ett stort firande i Panama, både för att de nu skulle ta över ägandet och administrationen av kanalen och för att det var millenieskifte. 

 Kanalen är 77km lång med 3 slussar. Idag passerar ca 18.000 skepp per år i kanalen och kostnaderna för att passera genom kanalen är ca 7000sek-30.000sek (beroende på storlek och last). En lite rolig info är att det billigaste någon har betalat är 37cent (usd). Det var en man som simmade genom hela kanalen!

 
 
Här är bild från slussen Miraflores. Se hur både den vita yahten och det stora fartyget sjunker innan de flyter vidare.
 
 
 

 I museet får man även själv känna på hur det känns att styra ett skepp genom kanalen. 

 

FAMILJELIV

Så, familjen bor i ett jättefint hus och jag fick ett eget rum. Jag fick smaka deras goda mat bland annat kycklingsoppa (nästan som polska rosól), patacones (friterade kokbananer plantaines). Som tack så lagade jag bananpannkakor vissa morgonar och en kväll fick familjen smaka äkta svensk mat Köttbullar med kokt potatis, brunsås och sylt! (fanns tyvärr inte lingonsylt så jag tog en som smakade så likt som möjligt).

 

 

De tyckte det var jättegott hihi

 Lite andra bilder från skoj med familjen, inklusive karaoke! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Har jag nämnt att jag verkligen tycker om panama city? Här har ni bilder på en del av anledningarna....... woooaaaw! :)

 

 

 
 
 
 
 
 
dessutom är ju klimatet helt underbart under tiden jag har varit här! Varmt, soligt, varmt, soligt, varmt... you get it ;) NICE!

 BIOMUSEO

Biomuseo, även kallat Biodiversity museum handlar om hur uppkomsten av panama som landmassa har påverkat världens biodiversitet. Det var väldigt intressant då jag inte ens mindes från skolan att nord- och sydamerika faktiskt inte alltid varit kopplade med land.

 

 

För 20 miljoner år sedan började vulkanutbrott skapa mer och mer landmassa och panama bildades. För 3 miljoner år sedan började djuren röra sig från norr till söder och från söder till norr. Denna förflyttning av djur och växter kallas ”The great biotic interchange”

 

 
 

 

 

Många av de stora djuren blev utrotade från Panama ca 10.000b.c. Orsakerna tros till viss del vara klimatförändringar men främst jakt.

På bilden nedan har man jämfört Tjeckien, delstaten South Carolina och Panama. Dessa länder och delstat valdes för att de har ungefär samma storlek och befolking. Första kolumnen visar hur många arter av däggdjur det finns i de olika länderna, andra kolumnen visar arter av reptiler, tredje kolumnen visar antal fjärilssorter och sista kolumnen visar antal av fågelarter.

 

 

 Väldigt intressant att panama har så otroligt många jämfört med just dessa andra två. Jag vet dock inte hur panama skulle stå sig i jämförelse med tex costa rica eller ecuador (inkl galapagos)

Befolkningen i världen har nu passerat 7miljarder människor. Rutorna runtom är arter och deras grad av utrotning på jorden främst pga människan. Grått är hoten (tex jakt), svart är helt utrotade arter, röd är mkt allvarligt hotade osv till att mörkgrön är ohotad.

 

 

 De första människorna som man hittat tydliga spår från i Panama var 11.500bc. Man har hittat bevis på människor i sydamerika 12500bc och man är rätt säker på att det således har passerat människor genom panama tidigare än så, men det finns inte tydliga spår från dem så vi vet inte hur och var de levde.

 Lite nyare historia - här är en intressant bild på hur Panama  City förändrats

 

CITY OF KNOWLEDGE

En av stadsdelarna i yttre Panama City är en del som heter ”staden av kunskap”. Så coolt! En liten egen mensa-by typ :P Om jag förstått det rätt så är det flera forskningsinstitut, företag och liknande som har sina kvarter och kontor där liksom en del bostäder. Jag blir riktigt sugen på att starta upp Mensa Panama hehe...

 
 
Lite övrigt som avslutning

 En annan kul sak som jag sett i flera centralaerikanska länder men mest i panama city är att folk har möjligheten att vara maximalt lata om de vill! Det finns försäljare som går mellan bilarna och säljer allt möjligt! Så man behöver inte ens ta sig till butiken på vägen hem från jobbet hehe!

 

 

  Jag gillar tunnelbanan i Panama City, de håller dessutom på att bygga ut med en till linje. Känns modern och trevlig, säker och bekväm.

 
Förresten! Nu glömde jag nästan! 
Jag har ju inte riktigt jobbat så mycket som volontär i Panama, varken i Bocas eller i panama city, så har saknat känslan lite. Som tur är så har en i familjen ett stort projekt på gång - att dekorera en barnavdelning på ett sjukhus. Hon ligger lite efter i tidsplanen och kulturen i Panama är i många fall att familjen hjälper varandra väldigt mycket - så nattetid åker mamma Alda, kusin Hazel och några andra ut familjen till sjukhuset ett par timmar och hjälper till att få dekorationerna klara till deadline. Självklart erbjöd jag mig att hjälpa till !
 
 

Sista kvällen gjorde vi till en myskväll... Popcorn och skönheten och odjuret på bio! Lycka! Disney – bra sällskap – popcorn! Vad ska jag säga? LYCKA!

 

Well.. solnedgång och dags och avsluta detta inlägg. Massor av kramar på er! Vi hörs mer från Ecuador för nu drar jag till Quito, Ecuadors huvudstad!

 

 

2 kommentarer

Bella

17 Apr 2017 18:41

Fiint!!! Låter verkligen som en superintressant stad att bo i ❤️❤️

Svar: ja! faktiskt.. är lite sugen ;) men älskar ju mitt liv i sthlm oxå.. inte lätt...
Kaos

Merran

30 Jan 2018 09:30

Hej! åker till Panama nästa vecka, är det billig shopping? Jag har hört lite om Panamas öar som man inte heller ska missa.

Svar: Kläderna är suoerbilliga! Handla på affärer som cost, Madison och Dorians. Jupp, finns många fina öar. Ha en bra resa!
Kaos

Kommentera

Publiceras ej