Hej alla! Välkomna tillbaka till bloggen! Alltså - jag ÄLSKAR att resa, men det är också helt underbart att få återuppleva resmålen när jag skriver om dem för er! :D 

Det var härligt att turista i Stockholm men jag är ju inte riktigt klar med resan än. En stor del av jorden-runt-resan handlar om att träffa nytt folk och vara spontan. Jag känner att jag verkligen har tagit till mig att vara spontan på den här resan  - och följa mitt hjärta! En av chanserna att vara spontan och lite galen kom här mot slutet av resan. En av deltagarna på Afrika-resan var en schweizisk kille som heter Adrian. Vi blev verkligen superbra kompisar och hängde mycket under rundresan i Afrika så vi bestämde att vi absolut borde ses igen! Sagt och gjort – han bjöd in mig till Schweiz och jag tog chansen och åkte dit!

Härliga människan mötte mig på flygplatsen och inte nog med att han var min egna privata guide i sin hemstad så hade han dessutom planerat massa andra aktiviteter så vi hade verkligen en fullspäckad tid tillsammans! Det började med att jag fick njuta av de vackra vyerna när vi susade genom landet på en av våra många tågfärder.

 

 

  

Här är en karta på platserna jag besökte i Schweiz, jag känner verkligen att jag fått se mycket av Schweiz!

 

 

1.      Bern

2.      Lucerne

3.      Brunnen

4.      Gruyere

5.      Zurich

Vi bodde i Bern, Schweiz huvudstad. Många tror att det är Zurich som är huvudstad i Schweiz, men det är en av dessa många länder där folk tror en stad är huvudstad, men många har fel. Andra intressanta expempel är USA (nej, det är inte New York), Australien (nej, det är inte Sydney) och Kanada (nej, det är inte Quebec).

Bern har bara 130000 invånare och är landets fjärde största stad. I Bern pratar man främst tyska och de andra officiella språken i Schweiz är franska, italienska och rätoromanska.

Bern är björnarnas stad. På flera platser i staden kan man se små hintar om detta, bland annat vid denna söta staty

 

 

Jag visste redan innan att jag älskar nallebjörnar! Det har jag gjort hela mitt liv. Lyckan var enorm när jag fick häls på Adrians två goda vänner hemma...!

 

  

Under dagsturen runt Bern så insåg jag... att jag faktiskt är kär i riktiga björnar också! Jag hade ingen aning! De är ju suuuupersöta!! VILL KRAMA!

 

 

Bern var en fin stad och vi promenerade runt en hel del. Jag minns faktiskt inte vad alla viktiga byggnader var men här får ni iaf ett axplock från Schweiz huvudstad.

 

 

Vi besökte en rosträdgård…

 

 
 
 

 Och sa hej till Mr Einstein!

 Albert Einstein var en känd teoretisk fysiker som levde i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Han fick bland annat nobelpriset i fysik. Som många av er vet är jag med i Mensa, en organisation för de 2% av befolkningen som har högst IQ (intelligenskvot). Einstein sades också vara väldigt intelligent så med detta som grund blev vi goda vänner direkt!

 

En liten kul parantes är att jag kände tidigt med Adrian, schweizaren jag besökte, att han tänkte lite på ett liknande sätt som jag, att han drar slutsatser som många av mina vänner samt att han logiska röda tråd i samtalen är väldigt lika de från mina andra mensavänner. Vi förstod varandra direkt och kände direkt som att vi känt varandra länge. Jag uppmanade honom att göra Mensas inträdesprov- och JOMENVISST! Grattis till medlemskapet i Mensa – Woop woop! Så Adrian hade också en intressant konversation med Mr Einstein hihi

 

 

 Här är ett hus som såg lite roligt ut, det är inte alla fönster som är riktiga fönster! Lurendrejjeri! :D

 

  

I Schweiz är marijuana för privat bruk lagligt. Kändes lite konstigt som Svensk medborgare att gå på gatorna och se säljes-skyltar för marijuana mitt på blanka dagen!

 

När jag reser och besöker så många länder får jag även se många olika flaggor. Schweiz flagga är en sån där som man lär sig snabbt hur den ser ut eftersom den skiljer sig en del från ”vanliga” flaggor. Schweiz flagga är ett vitt kors på röd bakgrund och är kvadratisk. Den blev officiell 1862. Schweiz är än till idag indelat i olika ”kantoner”, delstater. Tidigare hade varje kanton sin flagga och nationen i helhet hade ingen gemensam. Idag har de dock den röda flaggan med det vita korset som är så charmig.

 

 
 

 Vi reste runt en del i Schweiz och en röd tråd jag märkte från olika platser är att de inte låtit sig hindras av det bergiga landskapet utan har istället använt det och verkar vara riktiga baddare på att bygga linbanor! Syns till exempel till höger i bild här

 

 En dag tog vi oss till Lucerne, en stad i centrala Schweiz. Lucerne är en mysig stad och ett av landmärkena är den charmiga träbron ”Kapellbrücke” (kapellbron). Det som gör denna bro unik är att den har målningar vilka kan dateras hela vägen bakåt till 1600-talet. Tyvärr förstördes en stor del av bron i en brand 1993, men vi fick ändå chansen att njuta av den postmedeltida charmen. Detta är europas äldsta träbro med tak, samt världens äldsta fackverksbro.

 

  

 

I Lucerne passade vi även på att ta en titt på ett lejon skulpterat i en stenvägg. Konstverket i sig var redan imponerande och symboliken likaså. Lejonet är en symbol för att hedra de schweiziska soldater som omkom 1792 i franska revolutionen. Konstverket ses lite som ett europeiskt samarbete då det designades av en dansk, skulpterades av en tysk men befinner sig i Schweiz. Lejonet är rörande, det är nämligen döende och ligger på spjut och sköldar från fallna soldater.

 

   

Efter denna fina förmiddag i Lucerne rörde vi oss vidare med båt till Brunnen. Båten var inte vilken båt som helst utan en gammal ångbåt. På bilden nedan ser ni hur vår båt såg ut (även om fotot är taget från vår båt hehe)

 

 

 

Här är bild på motorerna

 

 

 När vi kom till Brunnen fick vi chansen att njuta av den lilla byn en stund innan vi skulle till huvudattraktionen – att göra egna schweziska knivar! Tillverkningen sträcker sig bakåt till 1891 då det kända företaget Victorinox påbörjade tillverkning åt den schweiziska armén. De riktiga arméknivarna håller mycket hög kvalitét och innehåller förutom kniv ofta även andra verktyg tex sax, burkköppnare, korkskruv, skruvmejsel och fil. Vi fick alltså göra våra egna! Alltså sätta ihop delarna och helt handgjort med hjälp av en pressmaskin sätta ihop alla delar till en fungerande armékniv (multiverktyg).

 

 Kände mig rätt lost hehe
 

Inte nog med att armékniven redan var superhäftig å d va supercoolt att få bygga den själv – så fick vi dessutom ingravera vad vi ville. Valet var inte lätt men till slut lyckades jag bestämma mig!

 

 

 

 

 

Appropå känna sig häftig – vi tog vespan till stan, jag körde faktiskt inte men passade på att ta foto hihi!

 

 

 Runt om i stan såg vi statyer av St:Bernardshundar… vilket gjorde oss något konfunderande. Vad gjorde de där?? De var alla som kopior av varandra men med olika färger. Förbryllad över dessa mystiska figurer som poppade upp lite här och där kände jag att google än en gång var min vän!

 

 

Tydligen hör hundarna till en tillfällig utställning i Bern över sensommaren 2017. Företag och privatpersoner fick köpa en hund och då bestämma hur den skulle målas. Priset för en hund är ca 35000kr och pengarna går till välgörenhet. Hunden i fråga deltar i utställningen över sommaren, färgad som köparen önskat samt med en skylt som säger vem som bidragit med just denna hund.

 

Konstnärerna valde St:Bernardshund eftersom denna ras är känd för sina hjälteinsatser uppe i bergen. Det är dessutom Schweiz nationalhund. (eh.. nationalhund?? Har länder sånna?).

 

  

Jag och Adrian turistade inte bara, utan hade lite skoj hemma oxå! En kväll gjorde vi något jag längtat efter att få testa – pannkakskonst! Smakade skit, för att få smeten att inte bli för rinnig så var jag tvungen att lägga i massa mjöl å kakao... Så inte gott – men jätteroligt! För de som känner mig lite så vet ni att jag verkligen inte kan rita eller måla, att jag verkligen inte är konstnärlig .. alls. Men här är mina alster! Så stolt!

 

 
 

I Schweiz såg jag på flera platser hus som jag kallade ”pepparkakshus”. Så söta! Å kändes verkligen som att de hörde till stereotypen för hur jag ser på Alperna hihi

 

 

Med en privat lokalguide fick jag verkligen chansen att se flera av Berns sidor. En kväll tog han upp mig till en restaurang för en riktig lyxmiddag med utsikt över hela Bern. För att komma till restaurangen tog vi en linbana upp

 

 
 

Wow, det är verkligen härligt att ha vänner som tycker det är kul att skämma bort en emellanåt. Middagen var en femrätters bit av himmelriket...

 

 

som avslutades med vackra lågor vilka skapade en dessert som bokstavligt talat smälte i munnen...

  

 

Lyxen tog inte slut där... Typiskt för Schweiz är ju choklad och ost – självklart skulle vi få med detta på agendan!

 Tidigt på morgonen tog vi bilen till ”Maison Cailler” en chokladfabrik ute på schweizisk landsbygden. Turen va riktigt givande. Vi fick gå igenom olika rum och höra om företaget Caillers historia och chokladtillverkning.

 

Vi fick lära oss att den första ägaren och grundaren till Cailler började med att sälja choklad i en liten matbutik redan 1818 och de första riktiga orginalpralinerna för märket Cailler tillverkades 1890 vilket är 15år efter att mjölkchokladen uppfanns 1975.

 

 Vi fick även smaka, dofta och känna på olika nötter och bönor. Något som var helt nytt för mig var att vit choklad tydligen inte alls innehåller choklad! För att det egentligen skall vara choklad bör det innehålla kakoböna, men vit choklad innehåller bara fettet från kakaobönan, utan själva bönan, mjölk och socker. Nedan ser ni bild på proportionerna innehåll i mjölkchoklad, mörk choklad och vit ”choklad”.

 

 
 

En rolig sak med en av Caillers reklamer på TV (och youtube) är att de faktiskt innehåller riktig mjölk. Den är filmad på riktigt ute i naturen med kossor och riktig mjölk. Det är charmigt! Nedan ser ni en skärmdump från youtube klippet angående inspelningen av just den reklamen.

 

 

Om man är i en chokladfabrik så är det ju självklart att det även ingår en chokladprovning! Mums ! Vi fick lära oss hur man ska prova choklad på ett korrekt sätt...
1. titta – hur ser chokladen ut, matt, glansig, ljus, mörk

2.      lukta – hur doftar chokladen, känner man aromer redan i dofterna?

3.      Smaka, ta en bit och känn den på tungan, mot gommen, låt saliven röra sig runt chokladbiten

4.      bit och smaka mer känns smaken när du biter igenom biten

5.      eftersmak -vad lämnar chokladen för smak i munnen när den inte längre är i munnen, är eftersmaken söt eller besk, mjuk eller sträv?

En hel vetenskap för att äta lite godis hihi!

 

 

Lyxdagen fortsatte med en bilresa genom de vackra schweiziska landskapen till medeltidsbyn Gruyères. Denna söta lilla by är belägen uppe på en kulle med utsikt över en fin dal och sjö. Vi började med en lätt vandring upp till toppen av kullen till slottet i byn.

 Slottet byggdes på 1200-talet och är således till och med äldre än Gripsholms slott som jag besökte några veckor tidigare. Slottet var vackert och vi tittade både inne och ute på den fina borggården.

 

 

Efter slottsvandringen var det dags att prova den mat som var målet med att åka till Gruyeres – nämligen ost!! Fondue är det många som tror kommer från Frankrike, men faktum är att det är en schweizisk nationalrätt. Rätten i sig är smält ost med vin i vilket man doppar bitar av bröd och potatis. Brevid som tilltugg har man inlagd gurka och små silverlökar (kan skilja sig åt mellan platser och serveringar). Brödbiten spetsas på ett spett som man då doppar i osten efter vilket man äter den ostindränkta brödbiten – så gott! Enligt traditionen får man ett ”straff” om man tappar brödbiten i osten – (lätt hänt!). Om det är en kvinna som tappar brödbiten så får hon kyssa sin bordsherre och är det en man så får han stå för nästa runda. Tur för mig att jag inte tappade någon brödbit i osten! Hihi!

 

 

Jag njöt av fonduen och även av den efterföljande efterrätten. I Schweiz har de många kossor så mjölkprodukter finns med i deras matkultur. När vi ändå var inne på att äta klassisk schweizisk nationalrätt så ville vi såklart runda av måltiden med en sötsak som även den har sitt ursprung i det vackra alplandet – nämligen maräng! Denna ackompanjerades av kossornas bidrag – vispgrädde!

 

 Visst att vi hade sett Bern, Schweiz huvudstad, men vi hade ju faktiskt inte sett Zürich, den största och kanske mest kända staden i Schweiz. Tågresorna mellan städerna var en upplevelse i sig med vackra vyer, som jag nämnde i början så den 2h ”långa” tågresan till Zurich kändes mer som typ 30minuter! Väl framme hade vi kommit på att ett av de bästa sätten att turista är att göra det med ett spel – spelnörd som jag är. Vi anmälde oss till något som heter ”Foxtrail” som handlar om att jaga en räv genom Zurich. Denna räv lämnar små ledtrådar lite här och där på vägen och man skall använda dessa ledtrådar för att ta sig vidare genom staden tills man når mål ca 2-3h senare. Jag kände att vi var ett starkt lag – beväpnade med heldagsbiljetter för kollektivtrafiken samt en karta kände vi oss tuffa och taggade!

 

 

Vi fick bland annat söka efter små skyltar på byggnader och träd, klättra upp i ställningar och lösa schiffer.

 

 

 

Det var ritkigt kul och vi klarade hela turen! Efter detta njöt vi av lokalmaten bratwurst varpå vi tog en liten promenad i Zurich innan vi tog oss tillbaka till Bern.

 

 

Veckan i Schweiz var väldigt intensiv, vilket var skönt efter att ha tagit det lite lugnt i Stockholm innan. Men när jag väl fått upp farten var det bara att köra på - jag hade bjudit in ett gäng vänner att fira avslutet på min ett år långa resa jorden runt och denna avslutningshelg skedde i Kiev, Ukraina - vilket ni kan läsa om i nästa inlägg! 

 MASSA MASSA MASSA kram å vink vink från Schweiz!!

 Kaos