Hej alla!

 Från Fiji tog jag ett skönt flyg till Syndey, Australien! Förra gången jag var i Australiten flög jag själv till Melbourne, med mellanlandning i Bangkok (3h) och Sydney (1h). Mina kusiner mötte mig på flygplatsen. Jag kunde några engelska ord. Jag var 13 år. Tyckte inte det var läskigt alls. Förstod inte alls vad mamma var så orolig över. Det var ju bara att åka dit? Well. 16 år senare är jag nu tillbaka down under - Australien!

Jag har länge drömt om att ta ett foto utanför operahuset i Sydney å nu har jag gjort det! Jag har besökt Sydney, Autralien!

 

 

Att vara i södra Australien när det är vinter är kanske inte den bästa iden jag haft men eftersom jag inte lyckades få visum till kina så fick det bli så i alla fall!

Sydney är en jättefin stad. Vid vattnet är det fint med kända Harbour bridge...

 

… Och operahuset såklart....

 

 

 … och så såg jag en häftig gatuartist. Kvinnan var otrolig vig och dessutom väldigt rolig. Hon pratade på i sin mikrofon medan hon vred å vände på sin kropp på ett väldigt ohälsosamt men rätt uderhållande vis. Hon pratade även och drog roliga skämt när hon var helt inmosad i en liiiten glasbox!

  
 
 
 Flera undrar hur jag bor när jag reser... well.. det är inte speciellt glamouröst... här ett exempel på hur ”lyxigt” det kan vara att resa billigt jorden runt....

 

 

 (någon som kan gissa vilken säng jag bor i...? Hint, titta efter en snygg logga)
 

Det jag tyckte mest om med Sydney var att det kändes som att vara i Stockholm. Lite vatten, blandat modernt och lite äldre (även om inget är GAMMALT i Australien..... Stockholm har ju HISTORIA till skillnad från relativt unga Sydney), löven föll från träden som vid vår höst. Det kändes lite som att jag var i Stockholm. Väldigt trevligt :)

 Jag åkte turistbuss, som jag ofta gör när jag kommer till en storstad och från den bussen var det en del fina vyer

 

 
 

Från turistbussen fick jag se världens högsta lodräta trädgård. 166meter hög trädgård

 

  

För mig räckte det inte med att stå utanför operahuset och ta foton utan jag ville såklart ha en guidad tur inne i operahuset också – så värt!!

 Operahuset är sedan 2007 ett UNESCO världsarv. När det skulle byggas utlystes en tävling bland världens arkitekter. En ung man i Danmark tyckte att det var en intressant utmaning och ritade upp det som idag är operahuset. Inspirationen kom bland annat från det faktum att byggnaden är placerad vid en hamn och taket på operahuset jämförs ibland med segel på ett stort ståtligt fartyg. Av alla förslag som kom in till juryn var av det mer traditionella slaget av olika typer av operahus medan Jörn Utzons förslag bestod av två byggnader och skilde sig markant i arkitektur jämfört med de andra. Tävligen var 1955 och i oktober 1973 invigdes officiellt Sydneys operahus.

Det är egentligen inte bara ett operahus utan det är ett ”arts preforming center” alltså en plats där olika typer av konst sker. På platsen framför stora trappan utanför operahuset har de större konserter av kända artister och de olika salarna inomhus är anpassade efter olika konstformer tex symfoniorkester, teater, cirkus mm. Träslagen och utformingen inne i lokalerna är anpassade efter olika behov beroende på vad salen hyrs ut för. Hyrs ut – ja. Sydney operahus ägs av staten och hyrs ut till olika företag som får genomföra sin show och sälja sina egna biljetter. Dock så går operahuset fortfarande minus ekonomiskt varför staten får skjuta till extra pengar.

Eftersom det är ett unesco världsarv får inget förändras utan speciellt tillstånd. I en av foajeerna har de en lila matta, riktigt häftig. Denna får inte förändras. De byter ut själva mattan då den slits, men den byts till en matta av samma typ och färg, bara en ny.

 

  

 

Det som däremot får förändras – med speciellt tillstånd – är speciella rampar för handkappsanpassning osv.

 Stora konserthallen var riktigt imponerande!!

 

 

 
 

De ”moln” som ni ser ovanför där orkestern kommer sitta, de är till för att reflektera ljudet så att det ”studsar” tillbaka in i öronen på de som spelar instrumenten, istället för att gå hel vägen upp till taket och sedan tillbaka, vilket skulle ge en för lång fördröjning.

 Takplattorna på operahuset är importerade från Sverige. Arkitekten var väldigt hård med att det skulle vara just exakt denna typ av plattor – och vilket bra val! Det är klinkerplattor tillverkade av lera i Skåne och de är inte vita som många tror.. .kolla denna bild...

 

 
De är faktiskt naturvita eller nästan lite beige. Annars skulle det vara näst intill omöjligt att titta mot operahuset på grund av den starka reflektionen av solen. En annan viktig aspekt i takbygget var att fundera på material med underhåll i åtanke. Utzon vek inte en tum utan vägrade annat material än dessa klinkerplattor även fast flera försökte övertala honom att olika lackerade metaller är lättare att rengöra – men Utzon visste redan hemligheten – klinkerplattorna behöver inte rengöras alls! Så sant som han förutspådde har operahuset sparat många tusen dollar i underhåll genom att lyssna på hans råd.

  

Ja förresten...min rygga gick sönder.... sprack i flera sömmar SAMT att axelbanden lossnade!! De är inte så snälla mot bagagen på flygen. Inte värt att försäkra då kostnaden för en ny väska är så liten. Men efter att ha fått två ryggor sönderslitna är jag lite trött på rygga och eftersom jag ändå inte går på långa vandringar (vill inte ha problem med foten.... så är lite försiktig) så bestämde mig för att köpa vanlig hederlig resväska denna gång. Storlek medium. Inget behov av en stor då jag inte har särkilt mkt packling, men desto mer kompakt. Jag har inte mkt kläder, men har kamera, laddare, dator, tillbehör, böcker osv så trots att väskan e medium så väger den 20kg! Köpte en RÖD hihi!

 

  

En gång om året så är det en stor ljusfestival i Syndney, ”Vivid”. Jag har haft sån tur under denna resa! Utan att kolla innan hmnade jag i Oaxaca på det mycket kända allhelgonafirandet, såg julparaden i Antigua, hamnade i vulkansäsong i Guatemala, såg årliga tjurparaden i San Jose, träffade på karnevalen i Bocas, lyckades träffa på hummerveckorna i Galapagos och nu ljusfestivalen i Sydney! Jag förstår att jag säkert även missat massor av händelser, parader, festivaler osv... men har ändå haft otrolig tur och det är härligt när folk säger ”wow att du kom hit precis nu! Detta händer bara EN gång om året!”

 Ljusfestivalen var fin! Byggnader i stan var upplysta, Harbour Bridge byte färg, vissa byggnader lystes upp med bilder och mönster som förändrades och operahuset var SÅ vackert!

 

 
 

Jag tog en dag till att besöka Australienmuseet vilket var lite tufft. Jag visste redan innan att Australien har en del egna, lite udda, djur men fick lära mig lite mer detaljerat om dessa naturens underverk

Thorny Devil

Detta är en ödla som faktiskt inte alls är farlig för oss människor utan den äter myror. Den dricker på ett speciellt sätt nämligen genom att fukt på huden flyttas till munnen via kanaler på huden.

Finns främst i sydvästra australien.

 

 
 

Koala

Finns främst i östra Australien. De äter eucalyptuslöv och rör sig mellan träden nattetid för att hitta mer föda och/eller para sig. Arten koalan hör till har haft ättlingar som dateras tillbaka 30miljoner år. Koalan är ensam kvar i sitt led i sin art men fossiler tyder på att funnits 18 olika arter av koalor i Australien. Det sägs att koalorna är ”höga” av eucalyptusbladen men nu tror forskarna snarare att de sparar energi då bladen inte är speciellt näringsrika. Koalan är totalt aktiv ca 6h/dygn.

 

 
 

Numbat

En numbat är en söt lite krabat. Det är ett av två dagaktiva pungdjur i Australien. De har den längsta tungan av alla pungdjur och använder denna tunga till att äta drygt 20.000 myror och termiter per dag. Finns främst i västra Australien.

 

 

Superb lyre bird

Fågeln har fått sitt namn efter det gamla grekiska instrumentet lyra för att ”svansen” eller fjädrarna i bak ser ut som en lyra.

 

 

På museet fanns även lite info om aborginerna, dock inte mycket. Jag blev lite imponerad av deras barkbåtar som jag inte sett förut!

 

  

Många säger att australien är så farligt med alla farliga djur osv... Men... se denna skylt:

  

 
Fast lite läskigt kan d nog vara ibland ;)  
 
 
Vid Kings Cross station kan man se en av de mest kända reklamskyltarna i världen. Coca cola skylten har suttit här sedan 1974. den e rätt maffig med sina 13m i höjd och 21m i bredd.
 
 

 I tunnelbanan har de storbildsskärmar där de spelar upp nyheterna. Riktigt bra! 

 

 

 På en av tunnelbanestationerna har de en rulltrappa i trä... så charmigt.

 

 

Jag var ute och gick en dag och fick syn på denna fina kyrka.haha..mössa och palmer på samma bild haha

 
kom även fram till en plats som verkade viktigt och var fin, men har ingen aning om var det var för ställe

 

  

och så såg jag detta konstverk. Den heter ”Thou didst let fall” och är placerad på det som tidigare var en ceremoniell plats för aborginerna. Detta konstverk är rest till minne av de män och kvinnor som gett sitt liv för sitt land.

 

  

Det jag tyckte bäst om i Sydney var den guidade turen i operahuset. Det var imponerande. I övrigt var Sydney en fin stad men det är lite kallt på vintern hehe.. Så var precis på väg att köpa biljett vidare norrut när jag fick kontakt med några härliga personer i Mensa Australien! Klart jag bestämde mig för att träffa dem!

 En kväll passade vi på att göra något jag har längtat mycket efter... KLÄTTRA!

 

  

En annan kväll gick vi ut och åt middag. Som sällskap fick jag bland annat en svensk medlem som flyttade från Sverige för ett gäng år sedan, mensa Australiens ordförande och ett gäng andra härliga filurer! Mycket lyckad sista kväll!

 

 

 

Dagen efter tog jag mitt pick och pack och drog till mina kusiner i varmare staden Brisbane! Så härligt att träffa dem efter 16år! Men... nu ska jag inte avslöja för mycket... det får ni läsa om i nästa inlägg!

 

 

MÅNGA KRAMAR från Down Under … dvs kängururnas land... dvs Australien!

 Kaos